Dzień 25.10.2024 r. był doskonałą okazją, aby promować zawód kucharza i technika żywienia i usług gastronomicznych oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej, podczas warsztatów dla ósmoklasistów, które odbyły się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie w ramach obchodów Tygodnia Szefa Kuchni. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Lututowie wraz z dyrektor Małgorzatą Kipigroch i nauczycielami: Rafałem Góreckim i Marcinem Stróżnym zostali przywitani przez dyrektora ZSCKR Roberta Majchrowicza, wicedyrektor Beatę Górecką i nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w szkolnej świetlicy. Następnie odbyła się prelekcja na temat „Jak zrobić idealne naleśniki?”. Po przypisaniu uczniów do grup zadaniowych, rozpoczęły się zajęcia w pracowni gastronomicznej, pt.: „Naleśniki na słono i na słodko”. Pracę uczniów nadzorowały nauczycielki: Marzena Maciejewska, Ewa Miś i Weronika Franiak.
Technikę smażenia naleśników zaprezentowały uczennice klasy 5BTP/P: Zuzanna Bednarek, Wiktoria Mak i Małgorzata Piekarska.
Na poszczególnych stanowiskach uczniowie pod okiem starszych koleżanek i kolegów z klasy 2 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczyli się sposobów formowania naleśników. Prezentację zwijania krokietów z nadzieniem z pieczarek i sera w rulon zamknięty, panierowania i smażenia wykonał Błażej Gałka. Wytrawne naleśniki meksykańskie z nadzieniem z mięsa mielonego, kukurydzy i fasoli, doprawiane oregano i słodką papryką, formowała Wiktoria Fraszek. Oryginalne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku z nadzieniem na bazie serka twarogowego ziołowego, papryki świeżej i szczypiorku składał w sakiewki Oliwier Cieśla. Dla smakoszy słodkości Patrycja Zatajska wykonała sos angielski oraz przygotowała naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem zawinięte w chusteczkę. Zuzanna Polak uczyła młodszych kolegów i koleżanki jak formować w rulon otwarty naleśniki czekoladowe z twarożkiem pomarańczowym.
Gdy już wszyscy uczniowie wykonali swoje zadania w sali konsumenckiej odbyła się degustacja i pokaz obsługi kelnerskiej, w którym wzięły udział uczennice: Nikola Aleksandrowicz (4MTP/P), Julia Kowalczyk (2PT) i Natalia Cłapa (2PT).
Przesłaniem warsztatów było również zaproponowanie młodzieży zdrowych posiłków, do których produkcji zostało użytych dużo warzyw, owoców oraz nabiału. Otrzymaliśmy dużo miłych słów uznania na temat naszych naleśników.
Była to już 3 edycja Tygodnia Szefa Kuchni w ZSCKR w Lututowie. Dzięki obchodom tego wydarzenia mogliśmy rozbudzać pomysłowość i kreatywności uczniów klas gastronomicznych, promować zawód kucharza, a także zaprezentować umiejętności zawodowe młodzieży w środowisku lokalnym.
Marzena Maciejewska