UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie
-
pracę w marketingu i sprzedaży w branży rolno – spożywczej
-
pracę w urzędach administracji samorządowej, biurach rachunkowych
Zawód objęty patronatem przez SDM w Wieluniu
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
TECHNIK AGROBIZNESU
1. Opis zawodu:
Technik agrobiznesu to ciekawy i obecnie aktualny zawód. Absolwent jest specjalistą w zakresie organizowania, koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Do zadań zawodowych technika agrobiznesu należy prowadzenie produkcji rolnej, organizowanie dystrybucji i sprzedaży produktów rolnych, ich promocją i reklamą, ocena jakości i opłacalności tychże produktów, prowadzenie dokumentacji i rozliczeń firmy. Posiadają wiedzę i umiejętności z ekonomii, rolnictwa, marketingu, zarządzania, finansów, rachunkowości, prawa.
Zawód daje uprawnienia rolnicze do objęcia i prowadzenia gospodarstwa rolnego, pozyskania dotacji unijnych, uprawnienia do podjęcia pracy w urzędach administracji państwowej, przedsiębiorstwach produkcji i przetwórstwa żywności. Uczeń przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii T oraz uprawnienia do stosowania środków ochrony roślin.
2. Uzyskane kwalifikacje:
ROL.04 – Prowadzenie produkcji rolniczej, egzamin po III klasie,
ROL.05 – Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie, egzamin po I semestrze klasy V.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent technikum w zawodzie technik agrobiznesu może podjąć pracę w:
- przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno- spożywczego,
- firmach handlowych, usługowych,˗ agencjach restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa,
- bankach, ośrodkach doradztwa rolniczego,
- urzędach administracji samorządowej np. urzędach gminy,
- prowadząc własne przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne.
Po zdaniu egzaminu maturalnego może kontynuować naukę w ramach studiów licencjackich lub magisterskich na uczelniach ekonomicznych lub rolniczych.
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- matematyka,
- język angielski.
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- produkcja roślinna,
- produkcja zwierzęca,
- technika w rolnictwie,
- działalność gospodarcza i zarządzanie przedsiębiorstwem w agrobiznesie,
- przetwórstwo spożywcze,
- rachunkowość w agrobiznesie,
- język obcy zawodowy,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – produkcja roślinna,
- zajęcia praktyczne – produkcja zwierzęca,
- zajęcia praktyczne – technika rolnicza,
- zajęcia praktyczne – organizacja przedsiębiorstwa agrobiznesowego
- zajęcia praktyczne – prowadzenie przetwórstwa spożywczego
Uczniowie odbywają czterotygodniowe praktyki w trzeciej i czwartej klasie.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła dysponuje bazą dydaktyczną do prowadzenia kształcenia teoretycznego i praktycznego. Wszystkie zajęcia prowadzone są w szkole w nowocześnie wyposażonych salach lekcyjnych i warsztatach.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
projektowanie, aranżacje ogrodów
-
pracę w firmach i instytucjach w działach architektury krajobrazu
-
urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
1. Opis zawodu:
Zawód technik architektury krajobrazu jest obecnie zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy. Do zadań zawodowych technika architektury krajobrazu należy przygotowanie, urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni zarówno w mieście jak i na terenach wiejskich. Technik architektury krajobrazu nadzoruje pielęgnację parków, starodrzewu oraz produkuje rośliny ozdobne i materiał szkółkarski.
Absolwent technikum architektury krajobrazu po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji zarówno współczesnych jak i historycznych obiektów zielni.
2. Uzyskane kwalifikacje:
OGR.03 – Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu, egzamin po 1 semestrze klasy III.
OGR.04 – Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu, egzamin po 1 semestrze klasy V.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent technikum architektury krajobrazu może podjąć pracę w:
- jednostkach opracowujących projekty zagospodarowania obiektów architektury krajobrazu,
- jednostkach realizujących i pielęgnujących obiekty architektury krajobrazu,
- jednostkach administracyjnych sprawujących nadzór nad obiektami architektury krajobrazu,
- jednostkach administracji samorządowej, m.in. w wydziałach: geodezji i kartografii, ochrony środowiska, kształtowania i pielęgnacji zieleni, itp.,
- placówkach służb ochrony zabytków i ochrony przyrody,
- szkółkach drzew, krzewów i roślin ozdobnych,
- firmach zajmujących się rekultywacją terenów zdegradowanych,
- ramach własnej działalności gospodarczej na własny rachunek.
Po zdaniu egzaminu maturalnego można również kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: architektura krajobrazu, ogrodnictwo, planowanie przestrzenne, ochrona środowiska).
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- matematyka,
- biologia.
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- podstawy ogrodnictwa,
- rośliny ozdobne,
- podstawy projektowania w architekturze krajobrazu,
- urządzanie i pielęgnacja obiektów architektury krajobrazu,
- ochrona i kształtowanie krajobrazu,
- działalność gospodarcza w architekturze krajobrazu,
- język obcy zawodowy,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – rośliny ozdobne,
- zajęcia praktyczne – urządzanie i pielęgnacja obiektów architektury krajobrazu,
- zajęcia praktyczne – podstawy projektowania,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja maszyn, urządzeń i pojazdów.
Uczniowie naszej szkoły odbywają czterotygodniowe praktyki w trzeciej i czwartej klasie. Praktyka zawodowa odbywa się w firmach zajmujących się architekturą zieleni na terenie Polski i Europy w ramach programu Erasmus +.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła dysponuje dwoma pracowniami do nauczania przedmiotów zawodowych, wyposażonymi w: komputery z dostępem do Internetu, programy do projektowania ogrodów, tablice multimedialne. Wyposażenie to jest niezbędne, z uwagi na konieczność zapoznawania się z najnowszymi trendami i tradycyjnymi rozwiązaniami w zakresie projektowania ogrodów. Klasy architektury krajobrazu posiadają własną pracownię praktyczną, w której szlifuj rysunek i uczą się wykonywać dekoracje roślinne do wystroju wnętrz.
Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie ogrodu przyszkolnego i w nowoczesnej szklarni gdzie młodzież zdobywa oraz doskonali swoje umiejętności praktyczne, rozmnażając i pielęgnując rośliny.
Uczniowie mogą również korzystać z oferty zajęć dodatkowych, związanych z poszerzaniem zakresu zagadnień zawodowych, np. kółko florystyczne, wycieczki zawodowe, kursy florystyczne.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
BEZPŁATNY KURS NA PRAWO JAZDY KAT. T
UPRAWNIENIA DO STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTONIKI
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
pracę w zakresie eksploatacji, napraw elektrotechniki diagnostyki pojazdów i maszyn rolniczych
-
zarządzanie przedsiębiorstwem usługowym w zakresie technicznym obsługi rolnictwa
Zawód objęty patronatem przez firmę Agroland w Skomlinie
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
1. Opis zawodu:
Kierunek ten przeznaczony jest dla osób interesujących się nowoczesną techniką rolniczą. Zawód technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki przygotowuje absolwenta do wykonywania zadań zawodowych związanych z prawidłową eksploatacją i naprawą pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji rolniczej oraz zadań zawodowych z zakresu diagnostyki i oceny stanu technicznego sprzętu rolniczego, w szczególności rozwiązań stosowanych w agrotronice, które są nową potrzebą wynikającą z wprowadzania nowych technologii w mechanizacji rolnictwa. Potwierdzają to oczekiwania pracodawców i dynamiczny rozwój konstrukcji ciągników i maszyn rolniczych.
Nabyte umiejętności określone efektami kształcenia są niezbędne w pracy zawodowej na stanowiskach funkcjonujących na rynku pracy, a także podczas prowadzenia działalności rolniczej w ramach gospodarstwa rolnego.
Absolwent technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki jest przygotowany do zdobycia prawa jazdy kategorii T, a także kategorii B oraz uzyskuje uprawnienia operatorów kombajnów zbożowych i stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy. Szkoła korzysta również z projektów unijnych, dzięki którym uczniowie mogą uzyskać dodatkowe uprawnienia np.: spawacza lub operatora wózka widłowego.
2. Uzyskane kwalifikacje:
ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie, egzamin po klasie III,
ROL.08. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie, egzamin po 1 semestrze klasy V.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki może podjąć pracę w:
- przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa,
- zakładach produkcyjnych maszyn rolniczych,
- może samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego,
- może także prowadzić gospodarstwo rolne i podjąć działalność rolniczą jako właściciel gospodarstwa rolnego.
Po zdaniu egzaminu maturalnego można również kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: technika rolnicza i leśna).
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- matematyka,
- fizyka.
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- podstawy konstrukcji maszyn,
- maszyny rolnicze,
- pojazdy rolnicze,
- podstawy elektrotechniki i elektroniki,
- urządzenia i systemy agrotroniki,
- podstawy rolnictwa,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T,
- przepisy ruchu drogowego w zakresie kategorii B,
- działalność gospodarcza w branży mechaniczno-rolniczej,
- język obcy w technice rolniczej.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – obróbka materiałów,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja pojazdów rolniczych,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja maszyn rolniczych,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja systemów agrotronicznych.
Uczniowie naszej szkoły odbywają czterotygodniowe praktyki w trzeciej i czwartej klasie.
Praktyka zawodowa odbywa się w firmach zajmujących naprawą sprzętu rolniczego oraz gospodarstwach rolnych.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Szkoła dysponuje nowoczesnymi pracowniami do nauczania przedmiotów zawodowych m.in.: agrotroniki, elektrotechniki, pojazdów rolniczych i maszyn rolniczych, w których znajduje się niezbędne wyposażenie pozwalające uczniom w jak najlepszy sposób zrozumieć omawiane na lekcjach zagadnienia. Bardzo pomocne są również pojazdy oraz maszyny rolnicze, będące wyposażeniem gospodarstwa szkolnego, dzięki którym uczniowie mogą poznać ich budowę oraz zasadę działania poprzez kontakt z danym obiektem. Zajęcia praktyczne, gdzie młodzież może zdobywać oraz doskonalić swoje umiejętności, odbywają się na terenie szkoły, w szkolnych warsztatach oraz pracowniach: agrotroniki, obróbki mechanicznej i diagnostyki pojazdów.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
TECHNIK ROLNIK
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
prowadzenie własnego gospodarstwa rolnego zgodnie z wymogami UE
-
pracę w przedsiębiorstwach, gospodarstwach i instytucjach związanych z sektorem rolnym
Zawód objęty patronatem przez firmę CROPPER z Zapola
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
TECHNIK ROLNIK
1. Opis zawodu:
Istotą zawodu technik rolnik jest organizacja, nadzorowanie oraz wykonywanie prac związanych z chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich oraz z uprawą roślin, nasiennictwem, a także produkcją roślin w gospodarstwach rolnych. Do jego głównych zadań należy wykonywanie prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzenie i obsługa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich, organizowanie i nadzorowanie produkcji roślinnej i zwierzęcej, podejmowanie decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.
Absolwent po ukończeniu technikum w zawodzie technik rolnik:
- prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą,
- organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane z nasiennictwem i produkcją roślin oraz prace związane z hodowlą, pielęgnacją i żywieniem zwierząt gospodarskich,
- obsługuje maszyny, urządzenia i pojazdy stosowane w rolnictwie,
- dokonuje oceny stanu technicznego oraz konserwacji i drobnych napraw sprzętu rolniczego,
- prowadzi dokumentacje dotyczącą produkcji roślinnej i zwierzęcej, sporządza kalkulacje ponoszonych kosztów w produkcji,
- posługuje się programami komputerowymi wspomagającymi pracę rolnika,˗ zna najnowsze technologie stosowane w rolnictwie,
- przygotowuje ofertę handlową, podejmuje decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego,
- nadzoruje pracę innych pracowników w małym zespole,
- korzysta ze środków Unii Europejskiej.
2. Uzyskane kwalifikacje:
ROL.04 – Prowadzenie produkcji rolniczej, egzamin po klasie III.
ROL.10 – Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej, egzamin po I semestrze
klasy V.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Technik rolnik może podejmować pracę w:
- rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych,
- urzędach i instytucjach służb rolniczych,
- administracji samorządowej i rządowej,
- samodzielnie prowadzić własne gospodarstwo rolne,
- prowadzić własną działalność gospodarczą np. gospodarstwo agroturystyczne, marketing produktów rolnych itp.
Po zdaniu egzaminu maturalnego może również kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: rolnictwo, zootechnika, medycyna roślin, ochrona środowiska itp.).
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- matematyka,
- biologia.
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- podstawy rolnictwa,
- język obcy w rolnictwie,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T,
- działalność gospodarcza w rolnictwie,
- produkcja roślinna,
- produkcja zwierzęca,
- technika w rolnictwie
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – prowadzenie produkcji roślinnej,
- zajęcia praktyczne – prowadzenie produkcji zwierzęcej,
- zajęcia praktyczne – technika rolnicza,
- zajęcia praktyczne – organizacja produkcji roślinnej,
- zajęcia praktyczne – organizacja produkcji zwierzęcej.
Uczniowie ponadto odbywają czterotygodniowe praktyki zawodowe w klasie trzeciej i czwartej w przedsiębiorstwach związanych z produkcją rolną, czy gospodarstwach rolniczych. Dodatkowe kwalifikacje: prawo jazdy kategorii T, kurs stosowania środków ochrony roślin, eksploatacja maszyn ze szczególnym uwzględnieniem kombajnu zbożowego.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Szkoła posiada pracownie do kształcenia zawodowego, pracownię produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz techniki rolniczej. Są one odpowiednio wyposażone w liczne pomoce. Baza dydaktyczna jest systematycznie wzbogacana. Ponadto szkoła posiada grunty orne, na których prowadzona jest produkcja rolnicza. Baza dydaktyczna to liczne maszyny i narzędzia uprawowe, do dyspozycji młodzieży uruchomiono niedawno pracownię symulacyjną oraz sprzęt do nawigacji satelitarnej. Do dyspozycji młodzieży są także hale obróbki ręcznej, naprawy maszyn itp.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
prowadzenie własnej działalności gospodarczej sektora żywieniowego
-
pracę w restauracjach, barach, kawiarniach, ośrodkach wczasowych i pensjonatach
Zawód objęty patronatem przez „Chatę Walichnowską” Sp. z o.o.
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
1. Opis zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek dla osób lubiących wyzwania, chętnych przeżyć wiele przygód kulinarnych i ciekawych doświadczeń smakowych. Ten profil nauczania powinny podjąć osoby, które dbają o swoje zdrowie i innych. Kierunek jest dla tych, którzy chcą osiągnąć sukces zawodowy.
Do zadań zawodowych technika żywienia i usług gastronomicznych należy: ocenianie jakości żywności oraz warunków jej przechowywania, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, planowanie i ocena żywienia, opracowywanie jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia, dokonywanie organoleptycznej oceny potraw i napojów, organizowanie i kontrolowanie produkcji gastronomicznej, planowanie i realizowanie usług gastronomicznych, dobieranie maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji, prowadzenie uproszczonej rachunkowości i obliczanie opłacalności produkcji oraz stosowanie zasad marketingu, pobieranie próbek potraw i napojów do badań laboratoryjnych, kalkulowanie cen sprzedaży oraz prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej i technologicznej.
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę z zakresu przygotowania dań zimnych, gorących i deserów, planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego oraz prowadzenia działalności gospodarczej.
2. Uzyskane kwalifikacje:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań, egzamin po III klasie,
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, egzamin po 1 semestrze
klasy V.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w:
- wszelkiego rodzaju podmiotach zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
- na stanowisku menedżera gastronomii w obiektach hotelowych, obiektach zbiorowego żywienia,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywności,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
- obiektach zbiorowego zakwaterowania: internatach, bursach,
- może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
Po zdaniu egzaminu maturalnego można również kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: technologia żywności, żywienie człowieka, biotechnologia).
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- matematyka
- język angielski.
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii,
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- podstawy gastronomii,
- zasady żywienia człowieka,
- technologia gastronomiczna,
- język obcy w gastronomii,
- planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej,
- podstawy żywienia dietetycznego,
- usługi gastronomiczne i cateringowe.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- pracownia technologii gastronomicznej,
- pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii,
- pracownia usług i obsługi konsumenta.
Uczniowie naszej szkoły odbywają czterotygodniowe praktyki w trzeciej i czwartej klasie. Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych restauracjach pod okiem profesjonalnych kucharzy
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła dysponuje pracownią do nauczania przedmiotów zawodowych teoretycznych, wyposażoną w komputer ze specjalistycznym oprogramowaniem do układania diet i projektorem. Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych posiadają nowoczesną pracownię gastronomiczną, wyposażoną w markowe urządzenia gastronomiczne m.in.: piec konwekcyjno-parowy, sous-vide, thermomix, pacojet, naleśnikarki, profesjonalne roboty kuchenne. Uczniowie mają również do dyspozycji pracownię obsługi konsumenta wyposażoną w funkcjonalny sprzęt bufetowy i kelnerski. Klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych korzystają z bardzo dobrze zaopatrzonego magazynu naczyń stołowych i kuchennych.
Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowują potrawy ze środków szkolnych, nie muszą zakupywać surowców z własnego budżetu. Dodatkowo mogą korzystać z bogatej oferty zajęć dodatkowych: kurs baristy, carvingu, kuchni molekularnej.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
zatrudnienie jako kierowca pojazdów mechanicznych
-
praca jako operator agregatów rolniczych, kombajnów samobieżnych
-
pracę jako mechanik pojazdów i maszyn rolniczych
Zawód objęty patronatem przez firmę Agroland w Skomlinie
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
MECHANIK – OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
1. Opis zawodu:
Zawód mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych kształcony jest w branżowej szkole I stopnia. Przygotowuje on absolwenta do wykonywania zadań zawodowych związanych z użytkowaniem, obsługą i naprawami pojazdów i maszyn rolniczych. Zawód ten daje uczniom możliwość poznania nowoczesnego sprzętu rolniczego, który wykorzystywany jest do produkcji roślinnej i zwierzęcej, prawidłowej eksploatacji, obsługi i naprawy pojazdów i maszyn rolniczych oraz zapoznania się z prawidłowymi zasadami wykonywania prac polowych.
Absolwent kierunku mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych jest przygotowany do zdobycia prawa jazdy w zakresie kategorii T, a także w zakresie kategorii B oraz uzyskuje uprawnienia operatorów kombajnów zbożowych i stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy. Szkoła korzysta również z projektów unijnych, dzięki którym uczniowie mogą uzyskać dodatkowe uprawnienia np.: spawacza lub operatora wózka widłowego.
2. Uzyskane kwalifikacje:
ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie, egzamin odbywa się pod koniec klasy trzeciej.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent branżowej szkoły I stopnia w zawodzie mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych może podjąć pracę w:
- przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa,
- zakładach produkcyjnych maszyn rolniczych,
- może samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego,
- może także prowadzić gospodarstwo rolne i podjąć działalność rolniczą jako właściciel gospodarstwa rolnego.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia może podjąć naukę w branżowej szkole II stopnia. Jej ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego w zawodzie nauczanym na poziomie technika po zdaniu egzaminu zawodowego oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego, a następnie kontynuację nauki na studiach.
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- podstawy konstrukcji maszyn,
- maszyny rolnicze,
- pojazdy rolnicze,
- podstawy rolnictwa,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T,
- przepisy ruchu drogowego kategorii B,
- działalność gospodarcza w branży mechaniczno-rolniczej,
- język obcy w technice rolniczej.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – obróbka materiałów,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja pojazdów rolniczych,
- zajęcia praktyczne – eksploatacja maszyn rolniczych.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształceni:
Szkoła dysponuje nowoczesnymi pracowniami do nauczania przedmiotów zawodowych m.in.: elektrotechniki, pojazdów rolniczych i maszyn rolniczych, w których znajduje się niezbędne wyposażenie pozwalające uczniom w jak najlepszy sposób zrozumieć omawiane na lekcjach zagadnienia. Bardzo pomocne są również pojazdy oraz maszyny rolnicze, będące wyposażeniem gospodarstwa szkolnego, dzięki którym uczniowie mogą poznać ich budowę oraz zasadę działania poprzez kontakt z danym obiektem. Zajęcia praktyczne, gdzie młodzież może zdobywać oraz doskonalić swoje umiejętności, odbywają się na terenie szkoły, w szkolnych warsztatach oraz pracowniach: obróbki mechanicznej, obróbki ręcznej i diagnostyki pojazdów.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
KUCHARZ
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
pracę w restauracjach, stołówkach, punktach małej gastronomii, barach
-
zatrudnienie w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
KUCHARZ
1. Opis zawodu:
Zawód kucharz jest zawodem, który zapewnia szerokie możliwości zatrudnienia. Do zadań zawodowych kucharza należy wykonywanie różnych potraw, wyrobów ciastkarskich, deserów oraz napojów z zastosowaniem odpowiednio dobranych narzędzi, maszyn i urządzeń. Wykonuje m.in. takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie ich przed zepsuciem, obróbka wstępna i cieplna, wykonywanie, wykańczanie i ekspedycja różnych potraw. Wypełniając swoje zadania zawodowe, kucharz przestrzega procedur obowiązujących w gastronomii. Zna zasady odżywiania więc potrafi prawidłowo zestawiać posiłki dietetyczne, wegetariańskie, kuchni polskiej, regionalnej czy innych narodów w zależności od okazji.
Absolwent kierunku kucharz zna techniki i metody stosowane podczas sporządzania potraw oraz potrafi dobierać i posługiwać się narzędziami oraz urządzeniami stosowanymi w produkcji gastronomicznej. Umie przygotować potrawy dietetyczne, regionalne oraz potrawy z kuchni różnych narodów. Potrafi wykonać posiłki codzienne i okolicznościowe.
Niejednokrotnie dekoruje stoły, układa menu czy zarządza wydatkami na zakup produktów spożywczych.
2. Uzyskane kwalifikacje
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań, egzamin w drugim semestrze klasy III
Absolwent szkoły w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HG7.02 – Przygotowanie i wydawanie dań, może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskaniu wykształcenia średniego.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
- restauracje
- stołówki
- publiczne miejsca żywienia
- ośrodki wypoczynkowe
- internaty
- jadłodajnie
- szpitale
- pizzerie
- punkty małej gastronomii
- własna działalność gospodarcza
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- Podstawy technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
- Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
- Zasady żywienia człowieka
- Język obcy w gastronomii
- Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- Zajęcia praktyczne – pracownia technologii gastronomicznej
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła dysponuje pracownią do nauczania przedmiotów zawodowych teoretycznych, wyposażoną w komputer ze specjalistycznym oprogramowaniem potrzebnym do układania diet, jadłospisów, planowania produkcji gastronomicznej i rozliczania usług. Posiada nowoczesną pracownię gastronomiczną, wyposażoną w markowe urządzenia gastronomiczne do obróbki cieplnej m.in.: piec konwekcyjno-parowy, sous-vide, pakowarkę próżniową, naleśnikarki, grille elektryczne. Stanowiska zaopatrzone są również w profesjonalne roboty wieloczynnościowe, obieraczkę do ziemniaków, szatkownice do warzyw oraz krajalnice. W pracowni są również lodówki gastronomiczne, chłodziarko-zamrażarka, stół chłodniczy. Uczniowie mają również do dyspozycji pracownię obsługi konsumenta wyposażoną w wysokiej klasy ekspres do kawy, młynek do mielenia ziarna oraz w funkcjonalny sprzęt bufetowy i kelnerski. Posiadamy wózek do flambirowania, bemar, oraz wózki kelnerskie. Jest bardzo dobrze zaopatrzony magazyn naczyń stołowych i kuchennych.
Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowują potrawy ze środków szkolnych, nie muszą zakupywać surowców z własnego budżetu. Dodatkowo mogą korzystać z bogatej oferty zajęć dodatkowych: kurs baristy, carvingu, kuchni molekularnej.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.
OGRODNIK
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA:
-
pracę w szkółkach, przedsiębiorstwach zajmujących się uprawą warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych
-
pracę w firmach pielęgnujących tereny zieleni i ogrody
ZOBACZ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW
SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
OGRODNIK 611303
1.Opis zawodu:
Kształcenie w zawodzie ogrodnika ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego i fachowego obsadzania i utrzymywania ogrodów, parków i trawników oraz produkcji roślin – zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Przedmiotem produkcji mogą być warzywa, owoce, rośliny ozdobne, grzyby jadalne uprawiane w gruncie i pod osłonami.
Praca w zawodzie ogrodnika polega na produkcji i pielęgnacji roślin – zarówno w gruncie, jak i w obiektach zamkniętych, a także na porządkowaniu i sprzątaniu terenu otaczającego zieleń.
Ogrodnik producent – rozmnaża rośliny uprawne. Przygotowuje glebę, przeprowadza zabiegi uprawowe tj. orka, bronowanie, kultywatorowanie. Ogrodnik może pracować w ogrodniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych zajmujących się uprawą warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych, ogrodnictwem ekologicznym, uprawą roślin zielarskich, szkółkarstwem i konserwacją terenów zieleni. Może również prowadzić indywidualne gospodarstwo ogrodnicze. Uczeń przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii T.
Uczeń jest przygotowywany do uzyskania uprawnienia do prowadzenia doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin, w zakresie stosowania środków ochrony roślin zgodnie z przepisami ustawy o środkach ochrony roślin
2. Uzyskane kwalifikacje
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych egzamin po 2 semestrze klasy III.
3. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
Absolwent ogrodnictwa może podjąć pracę w:
- jednostkach realizujących i pielęgnujących tereny zieleni,
- szkółkach drzew, krzewów i roślin ozdobnych,
- ramach własnej działalności gospodarczej na własny rachunek.
Po zdaniu egzaminu zawodowego można również kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.
4. Nauczane przedmioty:
Przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:
- podstawy ogrodnictwa i ochrona roślin.
- rośliny ozdobne,
- sadownictwo,
- warzywnictwo,
- technika w ogrodnictwie,
- działalność gospodarcza w ogrodnictwie,
- język obcy zawodowy,
- przepisy ruchu drogowego kategorii T.
Przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:
- zajęcia praktyczne – rośliny ozdobne,
- zajęcia praktyczne – sadownictwo,
- zajęcia praktyczne – warzywnictwo.
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła dysponuje dwoma pracowniami do nauczania przedmiotów zawodowych, wyposażonymi w: komputery z dostępem do Internetu, programy do projektowania ogrodów, tablice multimedialne. Wyposażenie to jest niezbędne, z uwagi na konieczność zapoznawania się z najnowszymi trendami i tradycyjnymi rozwiązaniami w zakresie ogrodnictwa. Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie ogrodu przyszkolnego, gdzie młodzież może zdobywać oraz doskonalić swoje umiejętności praktyczne. Bardzo pomocne są również pojazdy oraz maszyny rolnicze, będące wyposażeniem gospodarstwa szkolnego, dzięki którym uczniowie mogą poznać ich budowę oraz zasadę działania poprzez kontakt z danym obiektem. Zajęcia praktyczne, gdzie młodzież może zdobywać oraz doskonalić swoje umiejętności, odbywają się na terenie szkoły, w szkolnych warsztatach oraz pracowniach. Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego, dzięki czemu egzaminy z poszczególnych kwalifikacji odbywają się w przyjaznych dla ucznia warunkach.