Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zorganizowało warsztaty florystyczne dla nauczycieli ogrodnictwa i architektury krajobrazu na temat “Kompozycje roślinne z roślin żywych i zasuszonych”, które odbyły się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Uczestnicy szkolenia przybyli z całej Polski, by w dniach 4-6 grudnia 2023r. pod czujnym okiem ekspertki florystycznej, autorki książek i inspirujących wystaw, osoby pełnej pasji i energii mgr inż. Elżbiety Kosydar, wykonać przepiękne kompozycje florystyczne.
Pierwszego dnia warsztatów układano bukiety okolicznościowe techniką spiralną, bukiety wiązane w ręku z wykorzystaniem drutowania, szynowania i klejenia oraz wpinano kwiaty w mikrofony dedykowane ceremoniom ślubnym. Prowadząca zajęcia zaprezentowała nowe, proponowane trendy florystyczne oraz zasady i techniki używane najczęściej przez florystów.
Następnego dnia prelegentka przybliżyła zasady tworzenia i techniki wykonania wianka adwentowego, choinki bożonarodzeniowej i świątecznego rylingu, następnie kursantki wzorowo wykonały omówione wcześniej dekoracje. Ważnym elementem warsztatów była lekcja otwarta przygotowana i przeprowadzona przez nauczycielkę przedmiotów zawodowych w technikum w zawodzie technik architektury, Annę Rudnicką, na temat „Alternatywa dla bukietu z żywych kwiatów bransoletka na rękę typu korsarz”.
W ostatni dzień ułożono flowerboxy oraz udekorowano kwiatami okolicznościowe stoły. Efekty prac, które można było obejrzeć podczas wystawy okolicznościowej, wzbudzały ogromny zachwyt uczestników kursu, pracowników i młodzieży uczącej się w naszej szkole.
W przerwach między intensywną pracą uczestnicy warsztatów mogli skosztować wyśmienitych słodkości i przekąsek przyrządzonych przez uczniów Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych: Marzeny Maciejewskiej i Ewy Miś oraz zwiedzić szkołę i zapoznać się z jej funkcjonowaniem. Warsztaty swoją obecnością zaszczycił św. Mikołaj, który zachwycił gości poczuciem humoru i wspaniałymi prezentami.
Według kursantów szkolenie odbyło się na bardzo wysokim poziomie, zarówno pod względem merytorycznym, jak i organizacyjnym. Było to możliwe dzięki wsparciu Rejonowego Banku Spółdzielczego w Lututowie, Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu, firmy AGRECOL Sp. z o. o. i Masarni Brzozowiec, za co bardzo serdecznie dziękujemy. Za organizację pobytu i logistykę odpowiadała firma „Chata Walichnowska” Sp. z o. o. i zdaniem uczestników wywiązała się z tego na medal.
Warsztaty florystyczne wszyscy jednogłośnie uważają za bardzo udane i mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś będziemy mogli, jako ZSCKR być współorganizatorem podobnego przedsięwzięcia.
Anna Rudnicka