Uczniowie Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik agrobiznesu, technik architektury krajobrazu oraz Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie: kucharz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie wraz z rodzicami i nauczycielkami Marzeną Maciejewską, Ewą Miś, Agnieszką Zgórską i Emilią Kowalczyk w dniu 27.09.2023 odwiedzili wystawę POLAGRA na Międzynarodowych Targach w Poznaniu. Wydarzenie to jest jednym z ważniejszych spotkań przedstawicieli w branży gastronomicznej i spożywczej, którego patronem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nasza młodzież miała okazję przyjrzeć się zmaganiom sześciu najlepszych duetów kucharzy, walczących o Kulinarny Puchar Polski. Uczniowie obserwowali pracę uczestników zawodów, którzy przygotowywali typowo polską zakąskę z twarogu i dyni, danie główne – z wykorzystaniem tuszki królika i grzybów oraz deser na bazie orzecha włoskiego z kozim serem i mandarynką. Uczniowie ZSCKR w Lututowie mogli oglądać obsługę synchroniczną kelnerów, którzy poszczególne dania podawali szanownemu jury. Wiele emocji budziła możliwość bezpośredniego spotkania ze znakomitymi szefami kuchni m.in.: Kurtem Schellerem, czy Markiem Rybackim.
Uczniowie wraz z opiekunami obejrzeli m.in. linie do produkcji chleba, maszyny stosowane w przetwórstwie mięsa, czy piece konwekcyjno-parowe. Wielką atrakcją targów była możliwość degustacji potraw z całego świata. Młodzież zapoznała się także z asortymentem licznych firm rodzimych działających w branży mleczarskiej, owocowo-warzywnej i przetwórstwie mięsa.
Nasi uczniowie, uczestnicząc w targach POLAGRA, mogli poznać rodzinne firmy produkujące żywność z rodzimych produktów. Oglądając, autorskie dania w finale Kulinarnego Pucharu Polski, stworzone ze składników typowych dla polskiej kuchni: delikatnego mięsa króliczego, unikalnego koziego sera, czy leśnych grzybów, zdobyli nowe doświadczenia i poszerzyli swoją wiedzę fachową. W przyszłym roku z pewnością tu wrócimy.
Marzena Maciejewska