Warzywa i owoce to nieodłączny element codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie na osobę. Włączenie warzyw i owoców do codziennej diety może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim może to pomóc w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, przewlekłym i schorzeniom geriatrycznym. Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18. października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5+ a Day”. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie.
W roku 2023 Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypada na 20. Października (piątek). Tego dnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie Samorząd Uczniowski obdarowywał wszystkich uczniów, nauczycieli i pracowników administracyjnych słodziutkimi czerwonymi jabłuszkami. Były one bardzo duże, smaczne i soczyste. Dlaczego właśnie jabłko w tym dniu? A dlatego, że:
- to najpopularniejszy owoc zwłaszcza w Polsce, gdzie mają wręcz idealne warunki do wzrostu,
- bo są cenione za smak i dużą różnorodność,
- bo można przygotować z nich wiele bardzo zróżnicowanych potraw, w tym dań na słodko, słono i różnych przetworów,
- bo mają również wiele cennych dla zdrowia właściwości,
zatem jak widać warto je jeść każdego dnia.
Fundatorem jabłek była Grupa Producentów Owoców ,,Witamina” sp. Z o.o. z Białej, której bardzo serdecznie dziękujemy, tym bardziej, że była to już kolejna taka wspólna inicjatywa ZSCKR w Lututowie z Firmą ,,Witamina” z Białej.
Renata Przezak