Uczniowie z Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielki Marzeny Maciejewskiej wykonali serniczki na Dożynki Prezydenckie, które odbyły się w Rezydencji Prezydenta.
Wypieki powstały na bazie produktów „Mój Ulubiony” Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu. Serowe pyszności z rąk naszej młodzieży prezentowały się na stoisku SDM podczas wydarzenia podkreślającego trud pracy polskich rolników włożonej podczas żniw.
Choć już młodzież ZSCKR w Lututowie, nie raz pokazała, że serniczki to nasza specjalność, to takich jak te, jeszcze dotąd nie było… A dlaczego…? Otóż dlatego, że na święto plonów przygotowaliśmy wypieki w odsłonie wrześniowych barw. W palecie kolorów schyłku lata i nadchodzącej jesieni, znalazły się serniczki w odcieniach: pomarańczowym, bordowym, jasnopurpurowym, beżowym i brązowym. Klimat lasu, przywołał puszysty sernik, oblany gorzką czekoladą i udekorowany rozetami z kremu i słodkimi jeżynami. Nietuzinkowo wyglądał i smakował serowy okaz, wykończony polewą z białej czekolady i kajmaku, bogato ozdobiony migdałami, orzechami laskowymi, malinami i figami. Wypiek w pomarańczowej aranżacji o smaku brzoskwiniowym, został ozdobiony malinami – owocami schyłku lata. W jesienny nastrój wprowadził nas sernik czekoladowy z musem winogronowym. Pięknie prezentował się kremowy, lekki serniczek, wykończony malinową chmurką w kolorze eleganckiej czerwieni.
Lubimy sięgać po produkty SDM w Wieluniu, ponieważ mają prosty skład, a co się z tym wiąże brak sztucznych dodatków. Lekki i puszysty sernik może powstać tylko z dobrych produktów.
Cieszymy się, że po raz kolejny zostaliśmy wyróżnieni mogąc zaprezentować nasze umiejętności przygotowując poczęstunek na tak ważne wydarzenie jakim są „Dożynki Prezydenckie”.
Marzena Maciejewska