Jest już tradycją, że serniczki wykonane przez uczniów Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie prezentowane są co roku w Pałacu Prezydenckim podczas uroczystości dożynkowych. Obecne były również 15.09.2024 r. na tegorocznych obchodach święta plonów.
Serowe ciasta, które powstają z rąk naszej młodzieży to prawdziwe arcydzieła w świecie deserów. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem przygotowują lututowskie specjały. Serniczki wyróżnia bogate wykończenie powierzchni, aksamitna konsystencja i wyśmienity smak. Tym razem numerem jeden był sernik pistacjowy z polewą na bazie pasty orzechowej, udekorowany malinami i granatem. Kolejna wariacja to sernik polany białą czekoladą, ozdobiony borówkami, malinami, kandyzowaną limonką i listkami mięty. Nie mogło zabraknąć „serowego cuda” z czekoladową powierzchnią, nutą kokosu i orzechów laskowych. Świetnie prezentował się też sernik kajmakowy posypany fistaszkami.
Sekret dobrych wypieków tkwi w jakości użytych składników. Serniczki powstały na bazie produktu Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu – twarożku sernikowo-kanapkowego „Mój Ulubiony”. Podstawą pysznego twarogu jest najwyższej jakości surowiec – mleko dostarczone przez rodzimych, lokalnych dostawców.
Już po raz czwarty na „Dożynkach Prezydenckich” wystawiane były specjały ZSCKR w Lututowie – serniczki lututowskie. Warte są wypróbowania i docenienia tego, co dobre – naszych wypieków regionalnych na bazie naturalnych składników. Bowiem najwyższą wartością jest polski produkt, znajdujący wyraz w rodzimej działalności lokalnych spółdzielni, które zrzeszają polskich rolników.
Marzena Maciejewska