Uczniowie klasy 3 MTP/P i 2 PT technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek Marzeny Maciejewskiej i Ewy Miś przygotowali poczęstunek dla nauczycieli architektury krajobrazu odbywających szkolenie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Młodzież wykonała deski wędlin z wyrobów ufundowanych przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Brzozowcu. Ta lokalna firma, uzyskała wielokrotnie wyróżnienia w ramach konkursów w kategorii produkt regionalny. Zaproszeni pedagodzy z całej Polski mogli posmakować specjałów lokalnych o tradycyjnym składzie. Młodzież miała natomiast możliwość poznania szerokiego asortymentu wędlin, począwszy od wędzonek w tym znanej w całej okolicy „Szynki Brzozowieckiej”, kiełbas, a kończąc na wędlinach podrobowych. Produkty wędliniarskie były też wykorzystane jako składnik zakąsek w formie tortilli, ślimaczków z ciasta francuskiego czy koreczków.
Nasza młodzież miała również okazję wykonać poczęstunek w oparciu o produkty otrzymane w ramach współpracy od Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu. Tym razem zostały upieczone serniczki w nieco zimowej odsłonie. Z bogatej oferty smaków twarożków kanapkowych „Mój ulubiony”, uczniowie przygotowali nadzienie do wytrawnych profiterolek, czy słonych korpusów z ciasta kruchego.
Nasze przekąski na słono i na słodko wyróżniały się bogatym smakiem, ponieważ powstały z wysokiej jakości tradycyjnej lokalnej żywności.
Marzena Maciejewska