,,Słońce nieśmiało otula horyzont,
chłód skrada się wśród mgieł poranka,
przez okno zagląda jak słońce wyrosły słonecznik,
a na Dzień Dobry – kakao i owsianka”
To kolejne inicjatywy Samorządu Uczniowskiego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Dla wielu z nas to pierwszy posiłek w ciągu dnia. Dla kucharzy wciąż źródło inspiracji i wyzwań, by to wydawałoby się łatwe do przygotowanie danie, było czymś więcej. Owsianka, o której mowa, 10. października obchodzi swoje święto. Jadana niemal od zawsze, a przyrządzana w różnorodny sposób owsianka, to cały czas danie będące inspiracją zarówno dla przeciętnego Kowalskiego, jak i szefów kuchni, którzy nie chcą, by przygotowane przez nich owsianki były zwykłym daniem. Tutaj chodzi o coś innego. O wyjątkowy smak pospolitego posiłku. Owsianka doczekała się swojego święta. To właśnie 10. października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki. Na pomysł ustanowienia tej daty, dniem owsianki wpadła szkocka organizacja charytatywna Mary’s Meals pomagająca biednym dzieciom oraz sierotom. Tym samym Światowy Dzień Owsianki stał się argumentem do spróbowania owsianki w nowych odsłonach.
W naszej szkole SU zainicjował ,,owsiankowy” dzień i również zachęcał wszystkich do spróbowania dań przygotowanych na bazie płatków owsianych. Inspiracją do realizacji tegoż dnia była współpraca SU z uczniami klas 1 i 2 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy pod nadzorem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Ewy Miś przygotowali owsiankę i upiekli ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie te pyszności można było posmakować w czasie długiej przerwy w miłej atmosferze stworzonej przez naszych wyżej wspomnianych kucharzy. Do typowej owsianki w wersji na słodko serwowali owoce – świeże lub suszone, przeciery owocowe, orzechy, pestki, bakalie, nasiona oraz przyprawiali całość cynamonem bądź innymi przyprawami korzennymi, miodem, syropem klonowym oraz czasem – dla zrównoważenia słodyczy – solą.
Ewa Miś
Renata Przezak