Mamy dla was kolejne informacje o grupie naszych praktykantów. Mieliśmy rację – ojj, dzieje się! Choć pogoda bywa kapryśna humory dopisują a werwa do pracy wciąż jest obecna. Sami zobaczcie:
Technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki majstrowali przy regeneracji opon. Poznali procedury i samodzielnie wykonywali zadania związane z oceną ich stanu. Wymieniali doświadczenia z greckimi specjalistami, pracując przy klasycznych i nowoczesnych maszynach rolniczych. Niecodziennie ma się okazję serwisować tak gabarytowe pojazdy i to pod okiem takich pasjonatów!
Technicy żywienia i usług gastronomicznych kontynuowali swój zawodowy rozwój. Pracowali przy obróbce składników oraz wdrażali w życie pomysły na komponowanie zbilansowanych i zdrowych lunch box’ow, oczywiście dbając przy tym o porządek! Bezpieczne i czyste stanowiska pracy to podstawa! Zadania wykonywane pod okiem wspaniałej załogi greckich kucharzy i cukierników dały naszej młodzieży dużo satysfakcji. Ponadto uczniowie pracowali przy obsłudze gości na Sali konsumenckiej. Nakrywali stoły, brali udział w serwisie oraz czynnościach porządkowych.
Technicy rolnicy, architektury krajobrazu i agrobiznesu Uczniowie wykonywali szereg zadań związanych z produkcją roślin. Rozdrabniali torf, przygotowywali podłoża, rozsadzali warzywa oraz kompletowali kwiaty ozdobne do sprzedaży. Praca pozwoliła im na praktyczne poznanie etapów uprawy i obiegu roślin w gospodarstwie ogrodniczym.
Przy tym wszystkim nie zabrakło nam chwili oddechu. W czasie po pracy, nasi praktykanci, realizowali program kulturowy. Uczestniczyli w rejsie na wyspę Skiatos, w trakcie którego uczyli się tańczyć zorbę i śpiewać po grecku. A przede wszystkim podziwiali morski klimat! Na plaży dowiedzieli się, że piasek błyszczy dzięki drobinkom miki – a greckie przysłowie, że „podróże kształcą”, sprawdziło się tutaj idealnie.
#praktykizawodowe #Grecja #FunduszeEuropejskie #naukazawodu
—
Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej.