Uczniowie ZSCKR gościnnie na zajęciach na UP we Wrocławiu Grzyby jako żywność prozdrowotna – „Grzyby na zdrowie”
Uczniowie Technikum Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 6 czerwca 2024 r. w celu zapoznania się z ofertą edukacyjną szkolnictwa wyższego, kryteriami i warunkami naboru, udali się z doradcą zawodowym Barbarą Drylewską – Mieszała i nauczycielką przedmiotów zawodowych – Marzeną Maciejewską na dni otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Mieliśmy możliwość uczestniczenia w wykładzie i warsztatach: Grzyby jako żywność prozdrowotna – „Grzyby na zdrowie”, prowadzonych przez wykładowcę Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dr hab. Artura Gryszkina – wybitnego naukowca zajmującego się m.in. tematyką grzybów.
To było wyjątkowe spotkanie, dzięki ogromnej wiedzy i doświadczeniu naukowca uczelni, jak również atmosferze, która towarzyszyła zajęciom. Mowa tu nie tylko, o wielu informacjach przekazanych nam na temat właściwości prozdrowotnych grzybów z punktu widzenia najnowszych doniesień naukowych, metodach przetwarzania grzybów i ich wpływu na zachowanie wartości odżywczej czy wykorzystania kulinarnego popartego przykładami znakomitych receptur. Bardzo ważny był również klimat spotkania: zajęcia w sali laboratoryjnej, pełnej aparatury naukowej i zaawansowanego sprzętu technicznego, którym na co dzień mają okazję posługiwać się studenci wydziału. Wszechobecne eksponaty grzybów, wyglądających „egzotycznie” inspirowały do stawiania pytań i żywej dyskusji. Pan doktor miał wielkie umiejętności w ciągłym zaskakiwaniu i budowaniu fascynacji poruszanym tematem. W pomieszczeniu unosił się zapach grzybów, który był tylko zapowiedzią niespodzianki przygotowanej na zakończenie naszego spotkania przez prelegenta.
Mieliśmy okazję bowiem skosztować wyjątkowej zupy z aromatycznych, trudno dostępnych okazów grzybów.
Ciekawostki, poprzeplatane prawdami i mitami dotyczącymi tematu przewodniego spotkania, możliwość wzięcia udziału w aktywnej rozmowie to dla nas wspaniałe doświadczenie.
Wizyta w murach uczelni wyższej z dużymi tradycjami, to tylko mała namiastka poczucia studenckiego nastroju, a zajęcia z wykładowcą – naukowcem, a przede wszystkim pasjonatem, który o grzybach wie już chyba wszystko, to bardzo dobra zapowiedź na dalszą edukację młodzieży.
Marzena Maciejewska