Choć sztuczna inteligencja wpłynęła już na wiele dziedzin nauki, to na pewno nie zastąpi zawodu kucharza. Jest to zawód, do którego kwalifikacje uzyskuje nasza młodzież po pozytywnie zdanym egzaminie zawodowym w Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych lub ucząc się w Branżowej Szkole I Stopnia w zawodzie: kucharz.
Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie już drugi raz przyłączyli się do akcji obchodów Międzynarodowego Tygodnia Szefa Kuchni, które trwały od 16. do 20. października 2023r. Święto to zostało zainaugurowane w 2004 r., a jego inicjatorem był Bill Gallagher. Koordynatorem tych wydarzeń w ZSCKR w Lututowie były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych – Marzena Maciejewska i Ewa Miś, Wioletta Czyżak-Pastusiak – nauczycielka języka angielskiego oraz nauczycielki przedmiotów zawodowych w zawodzie: technik architektury krajobrazu – Beata Wyczałkowska i Anna Rudnicka.
Celem kolejnej edycji święta gastronomicznego w ZSCKR w Lututowie było rozbudzenie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów klas gastronomicznych, integrowanie środowiska szkolnego, promowanie zawodu kucharza, a także zaprezentowanie umiejętności zawodowych młodzieży w środowisku lokalnym.
Wydarzenia trwały tydzień – od 16. do 20. października 2023 roku i obejmowały:
- zajęcia praktyczne w języku branżowym angielskim,
- zajęcia otwarte dla ósmoklasistów pod tytułem „Moktajle”,
- pokaz dekorowania stołów,
- szkolny konkurs „Jesienne smaki”, czyli starcia kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych z wykorzystaniem sezonowych zbiorów, takich jak: cukinia czy gruszka.
Nasi uczniowie doskonalili swoje umiejętności z języka angielskiego, dobierając nakrycia stołowe do menu opracowanego w języku angielskim na podstawie materiałów edukacyjnych udostępnionych przez Wiolettę Czyżak-Pastusiak.
Społeczność szkolna wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej Marzeną Maciejewską i Ewą Miś, gościła wicedyrektor Szkoły Podstawowej z Lututowa – Grażynę Zaustowicz, pedagog i doradcę zawodowego – Martę Pluskotę oraz uczniów klas ósmych. Uczennice z klasy piątej technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych związanych z obsługą konsumenta zaprezentowały pokaz przygotowania koktajli owocowych, sposoby dekorowania szkła oraz umiejętności kelnerskie wymagane podczas podawania napojów. Młodzież z ósmych klas szkoły podstawowej chętnie i aktywnie uczestniczyła w pokazie. Podczas spotkania zaproszeni uczniowie mogli obejrzeć również prezentację dekoracji stołów przygotowaną przez młodzież z klasy trzeciej technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz bukiety jesienne, wykonane przez uczniów technikum w zawodzie: technik architektury krajobrazu pod opieką nauczycielek – Beaty Wyczałkowskiej i Anny Rudnickiej.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, który przypada na 20. października, uczniowie ZSCKR w Lututowie zaprezentowali swoje umiejętności, biorąc udział w szkolnym konkursie kulinarnym „Jesienne smaki”. Uczniowie z klas I – IV technikum oraz z klasy I branżowej szkoły przygotowali w oparciu o własne receptury, dania z wykorzystaniem cukinii i gruszki. Prace uczniów oceniane były przez jury w składzie: Marek Kapica – prezes SDM w Wieluniu, Beata Górecka- wicedyrektor ZSCKR w Lututowie oraz Robert Majchrowicz – dyrektor ZSCKR w Lututowie. Komisja konkursowa miała niezwykle trudne zadanie, bo poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Jednak, po burzliwych obradach, przyznała następujące miejsca drużynom:
I miejsce – zespół z klasy 2 PT w składzie: Julia Pluta, Alicja Świtek, Kinga Zwierzak, za wykonanie a’la sajgonek z cukinii z oliwą z chili i sosem chutney oraz deseru: ciastka z gruszką, musem jabłkowo-gruszkowym z granolą, sosem budyniowym i smażonych gniazdek z gruszki;
II miejsce – zespół z klasy 4 BTP – Zuzanna Bednarek, Wiktoria Mak, Małgorzata Piekarska – za przygotowanie kremu z cukinii z diablotką, a na słodko tartaletek z musem gruszkowym i przypalaną bezą;
III miejsce – zespół z klasy 3 MTP – Nikola Aleksandrowicz i Dominik Toboła – za cukinię zapiekaną z mięsem mielonym i gruszkę zapiekaną ze śmietanką i orzechami.
Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali nagrody ufundowane przez Spółdzielnię Dostawców Mleka w Wieluniu.
Konkurencja była bardzo emocjonująca i pokazała wysoki poziom umiejętności kulinarnych uczestników. Młodzież udowodniła, że potrafi współpracować w zespole i integrować się w obrębie wszystkich klas gastronomicznych, bo przecież takie kompetencje społeczne nieodzowne są w pracy kucharza.
Obchody Święta Międzynarodowego Tygodnia Szefa Kuchni w ZSCKR w Lututowie pozwoliły uświadomić, że kucharz to zawód dla osób lubiących wyzwania, chętnych przeżyć wiele przygód kulinarnych. Już po raz drugi włączyliśmy się do akcji, zaproszeni do współpracy przez Panią Alicję Świczewską-Koss nauczycielkę przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Cieszymy się, że jako szkoła mogliśmy poszerzyć zasięg i ideę wydarzenia promującego kształcenie zawodowe, również w województwie łódzkim.
Marzena Maciejewska