Uczniowie technikum w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik agrobiznesu w ZSCKR w Lututowie pod opieką nauczycielek: Lidii Łuczak i Marzeny Maciejewskiej uczestniczyli w wycieczce integracyjnej i edukacyjnej do lasu w okolicy Lututowa. Spacer w leśnej scenerii był okazją do aktywnego wypoczynku i relaksu w naturze. Pozwolił wprawić w miły nastrój, uporządkować myśli i poprawić koncentrację.
Pierwszym punktem spotkania było omówienie zasad BHP podczas grzybobrania. Ważne jest żeby zbierać tylko grzyby o wykształconych kapeluszach, by móc w pełni określić gatunek oraz te osobniki, co do których mamy pewność.
Celem wyprawy do lasu było również rozwijanie umiejętności rozpoznawania grzybów jadalnych od ich trujących „sobowtórów”. Udało się nam zebrać czubajkę kanię – jednego z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach, którego łatwo jest pomylić z najbardziej trującym grzybem świata – muchomorem sromotnikowym. Czubajka kania ma m.in. charakterystyczny ruchomy pierścień na trzonie.
Mogliśmy zaobserwować jak rośnie w ściółce niejadalna lisówka pomarańczowa o ciemniejszym odcieniu i cieńszych blaszkach w porównaniu z pieprznikiem jadalnym (tzw. kurka).
Ocenę przydatności do spożycia zebranych podczas wycieczki „darów lasu” oceniła osoba upoważniona zgodnie z Dz.U. 2011 nr 115 poz. 672. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Spacer po lesie był okazją do promocji bezpiecznego zbierania grzybów, edukacji na temat wartości odżywczych grzybów, ich różnorodności i znaczenia w przyrodzie.
Marzena Maciejewska




















