Minął już VI wewnątrzszkolny konkurs związany z tematyką wypieków bożonarodzeniowych. Organizatorkami konkursu były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Marzena Maciejewska i Ewa Miś.
W konkursie brali udział uczniowie pracując indywidualnie lub w zespołach dwu i trzyosobowych z Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Zadaniem uczestników było wykonanie dekoracji przestrzennej z ciasta piernikowego np. domku, choinki, wiatraka.
Młodzi zawodowcy zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne wypiekając piernikowe fantazje w oparciu o tradycyjne, regionalne receptury.
Decyzją jury w składzie: dyrektor Robert Majchrowicz, wicedyrektor Beata Górecka, Barbara Drylewska-Mieszała, Beata Wyczałkowska, Agnieszka Zgórska i Weronika Franiak, I miejsce otrzymały uczennice z klasy 4MTP: Anna Kamińska, Kinga Kubiak, Angelika Świątek, II miejsce zajęły: Amelia Osmelak i Zofia Owczarek z klasy 1 HTF, a III miejsce należało do Julii Tomalik i Kingi Zwierzak z 3PT. Ponadto wyróżnienia otrzymali: Piotr Szremski – 2PT, Daria Kos i Martyna Kos – 3PT, Zuzanna Bednarek, Wiktoria Mak i Małgorzata Piekarska z klasy 5BTP.
Nagrody w konkursie ufundowała Rada Rodziców przy ZSCKR w Lututowie, za co bardzo dziękujemy. Brawa dla wszystkich uczestników za smak, kreatywność, zręczność w wykonaniu i trwałość konstrukcji wypieków.
Marzena Maciejewska