Uczniowie Technikum w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum agrobiznesu wzięli udział w innowacji „Grzyby jako potencjał zdrowotny – dostępne przez cały rok”, opracowanej przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych, Marzenę Maciejewską.
Młodzież na zajęciach przygotowała stanowisko do hodowli grzybów z przeznaczeniem do wykorzystania ich na zajęciach praktycznych. Na warsztatach uczniowie dobrali warunki optymalne tj.: oświetlenie, wentylację, wilgotność i temperaturę – dla rozwoju grzybni i owocników boczniaka ostrygowatego. Następnie monitorowali parametry hodowli w celu otrzymania jak największego zbioru wykształconych grzybów.
Boczniaki wyhodowane na podłożach z wykorzystaniem tylko naturalnych składników są ekologiczne i zdrowe, a zebrane na świeżo gwarantują najwyższą jakość, o czym przekonali się uczniowie kosztując wyśmienite potrawy przygotowane z tych grzybów na zajęciach praktycznych.
Koncepcją projektu było poszerzenie wiedzy młodzieży z zakresu walorów zdrowotnych grzybów m.in. związanych z obecnością w ich składzie antyoksydantów i β- glukanów. Boczniaki są dobrą opcją żywieniową bowiem smakiem przypominają mięso i mogą być alternatywnym wyborem.
Użyteczność słomianych bel nie skończy się na kilku zbiorach boczniaków. Po zakończeniu hodowli baloty będą wykorzystywane do wzbogacania szkolnego kompostownika a później jako podłoże dla roślin uprawnych.
Grzyby wykorzystane w produkcji gastronomicznej w szkole objęte zostały certyfikatem wydanym przez uprawnioną do tego osobę.
Marzena Maciejewska






























