Dnia 17. stycznia miłośnicy pizzy z całego świata świętują swoje kulinarne święto – Dzień Pizzy. W tym dniu również w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie unosił się zapach pizzy! Samorząd Uczniowski i klasy: branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz – 1 AB oraz technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – 2 PT, 3 MTP i 4 BTP, pod czujnym okiem nauczycielek Renaty Przezak, Ewy Miś, Marzeny Maciejewskiej i Moniki Smug przygotowali pizzę dla uczniów, nauczycieli i niepedagogicznych pracowników szkoły.
Była to nie tylko okazja do świętowania i zabawy, ale również doskonały sposób na połączenie edukacji z przyjemnością smakowania jedzenia.
Festiwal Pizzy nie tylko zaspokoił apetyty miłośników tego włoskiego przysmaku, ale także przypomniał, że jedzenie może być źródłem radości, przeżywania chwil i tworzenia niezapomnianych wspomnień. Nie od dziś wiadomo, że wspólne jedzenie stanowi ważny element budowania relacji i wspólnoty.
Festiwal ten tak bardzo spodobał się społeczności szkolnej, że zagości na stałe kalendarzu ZSCKR w Lututowie. Takie wydarzenie może stać się tradycją, integrującą społeczność szkolną, wspierającą poczucie przynależności oraz dostarczającą uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły wiele radości.
Ewa Miś