Mamy dla Was garść informacji o pierwszych dniach na miejscu!
Praktyki w toku😊 Wszyscy aktywnie zdobywamy doświadczenie zawodowe w swoich dziedzinach, pracując w profesjonalnym środowisku.
Ale co to znaczy?
Technik Architektury Krajobrazu
Uczniowie kierunku architektury krajobrazu w praktyczny sposób poznawali proces rozmnażania roślin, wykonując rozsady. To precyzyjna i wymagająca czasu praca, ale jednocześnie kluczowy etap w hodowli zdrowych i silnych roślin, które w przyszłości upiększą ogrody i przestrzenie publiczne.
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nasza ekipa z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych skupiła się na obsłudze sali konsumenckiej. Praktykanci przygotowywali przestrzeń dla gości, dbali o uzupełnianie zastawy stołowej przy bufetach oraz obsługiwali gości w restauracji. Po posiłkach zajmowali się również pracą przy bufecie i sprzątaniem stołów. Każde z tych działań uczy precyzji, organizacji oraz dbałości o wysokie standardy w tej branży. Ponadto prace w kuchni. Poznajemy receptury, składniki wykorzystywane do przygotowywania posiłków w restauracji.
Technik Agrobiznesu, Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technik Rolnik
Nasi koledzy pracowali przy przechowywaniu i dystrybucji owoców kiwi. Technicy zgłębiali nowoczesne technologie stosowane w przechowywaniu tych owoców, obsługiwali chłodnie oraz weryfikowali ich jakość. Restrykcyjna kontrola zgodna z normami UE gwarantuje, że na stoły konsumentów trafiają tylko najlepsze owoce.
Fun fact 1: Wiedzieliście, że ten owoc pochodzi z Chin? Kto by pomyślał! Tutaj, do Grecji trafił dopiero w XVIII wieku.
Fun fact 2:Antek z kierunku mechanizacji rolnictwa szybko obliczył, że te nowoczesne chłodnie to świetny biznes! 💰
Ponadto ta grupa poznała tajniki hodowli kur niosek. Uczniowie weryfikowali stan jajek i analizowali proces hodowli – od małych kurczaków po dorosłe osobniki produkujące jaja. Odpowiednia suplementacja witamin oraz zautomatyzowany proces produkcji mają kluczowy wpływ na zwiększenie wydajności. Chociaż pytanie „co było pierwsze – jajko czy kura?” pozostało bez jednoznacznej odpowiedzi, uczniowie na pewno zdobyli cenną wiedzę na temat efektywnej i nowoczesnej produkcji jaj 🥚
Młodzież zapoznaje też się z ekologiczna działalnością rolnicza. W ramach praktyk realizowaliśmy już także pierwsze zadania związane z mechanizacją rolnictwa.
Jak widzicie, pierwsze dni minęły nam niezwykle produktywnie. Mimo że jesteśmy tu od niedawna, już zdążyliśmy się wiele nauczyć! Jesteśmy ciekawi, co czeka nas w kolejnych dniach ❤
#praktykizawodowe #Grecja #FunduszeEuropejskie
—
Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej.